Permittering
Har du spørsmål om permittering? Snakk med våre erfarne spesialister på arbeidsrett.
30 min GRATIS* uforpliktende samtale med våre spesialister.
Hva er permittering og hvilket grunnlag gjelder?
Adgangen til å permittere ansatte har eksistert i Norge i lang tid. Permittering betyr at arbeidsgiver er fritatt for lønnsplikt og arbeidstaker er fritatt fra arbeidsplikten. Når permitteringsperioden er over så må arbeidstaker begynne å jobbe igjen, og arbeidsgiver må betale lønn.
Permittering brukes ofte i stedet for oppsigelse hvis en bedrift har midlertidige problemer med driften. Permittering skiller seg fra en oppsigelse ved at det er midlertidig. Når permitteringsperioden er over, tiltrer arbeidsplikten igjen og arbeidstaker er tilbake på jobb. En oppsigelse derimot, er en endelig avslutning av arbeidsforholdet.
Hva er grunnlaget for permittering?
Reglene om permittering er står ikke i noen lov, men står i tariffavtalen mellom LO og NHO (hovedavtalen), og disse reglene gjelder for alle, også de som ikke er bundet av tariffavtalen.
Vilkåret for å permittere er at det foreligger saklig grunn. Saklig grunn kan for eksempel være mangel på arbeidsoppgaver, mangel på materialer slik at produksjonen må begrenses eller stoppes, ombygging av bedriften, konflikt i egen bedrift eller uforutsette hendelser. Sagt med andre ord er det situasjoner som oppstår der arbeidsgiver for en begrenset periode ikke har tilstrekkelig arbeid til den ansatte. Permitteringen må være nødvendig. Det er ikke adgang til å permittere en ansatt på grunn av forhold ved den ansatte.
Hvilke krav stilles til varsel om permittering?
Dersom en bedrift vurderer å benytte seg av permittering, kan det være hensiktsmessig med en forhåndssamtale med arbeidstakere som kan bli berørt av permitteringen. Det kan i den forbindelse være mulig å benytte delvis permittering i noen tilfeller slik at arbeidstakerne ikke
nødvendigvis må permitteres 100 prosent fra sin stilling.
-
Varslingsfristen for permittering er normalt 14 dager, men ved såkalte uforutsette hendelser, kan fristen kortes ned. NAV opplyser på sine sider at koronaviruset anses som en uforutsett hendelse. Arbeidsgiver har dermed adgang til å permittere sine ansatte med kun 2-dagers frist. I varslingsperioden arbeider arbeidstaker som vanlig og har krav på ordinær lønn.
-
Arbeidsgiver skal tidligst mulig varsle NAV hvis minst 10 arbeidstakere vil bli permittert uten lønn. Tilsvarende melding skal gis hvis arbeidstakerne vil få sin ukentlige arbeidstid redusert med mer enn 50 prosent i mer enn 4 uker. NAV har utviklet en digital løsning for dette, se permittering betyr at arbeidsgiver er fritatt for lønnsplikt og arbeidstaker er fritatt fra arbeidsplikten
-
Mange bedrifter er redde for at koronaviruset skal smitte på arbeidsplassen, og ønsker at arbeidstakerne sine skal holde seg hjemme. Frykt for koronasmitte er ikke en saklig grunn for å permittere ansatte. Ved frykt for smitte kan bedrifter anmode arbeidstakerne til å ha hjemmekontor.
Det er adgang til å permittere ansatte dersom koronaviruset gjør at bedrifter må legge ned driften, eller dersom de ikke har arbeidsoppgaver til alle sine ansatte..
Hva må arbeidsgiver betale ved permittering?
Arbeidsgiver må betale den ansatte vanlig lønn under varslingsperioden, som er på enten 14 eller 2 dager. Se mer om dette under punkt 2.2.1.
Etter varslingsperioden iverksettes permitteringen. De første 15 dagene av permitteringen kalles arbeidsgiverperioden. I disse 15 arbeidsdagene må arbeidsgiver betale lønn som normalt. Dersom permitteringen er relatert til koronakrisen, gjelder nye regler som ble iverksatt 20. mars 2020. Arbeidsgiverperioden er nå utvidet til 20 dager. Arbeidsgiver må betale full lønn de første 2 dagene, deretter overtar NAV de resterende 18 dagene. Utbetalingen fra NAV er begrenset oppad til 6G. Etter arbeidsgiverperioden går den permitterte over på dagpenger.
Les vår artikkel om studenters og næringsdrivendes krav på dagpenger.
30 min GRATIS* uforpliktende oppstartssamtale med våre spesialister.
Vanlige spørsmål om permittering?
What benefits are you entitled to when you are laid off?
What are students who have been laid off entitled to?
How long are you entitled to unemployment benefits from NAV?
Can employees on sick leave be laid off?
How long can you be on furlough?
Can a layoff be extended?
Can you cancel your holiday while you are on furlough?
Can you take vacation during the layoff period?
Can part-time workers, on-call temporary workers and apprentices be made redundant?
Can an employer dismiss an employee who has been laid off?
Can an employer lay off an employee who has to be at home with children?
Can I work while I am laid off?
Our skilled labor law lawyers can answer these and a number of other questions about layoffs and advise both employees and employers quickly and easily through an online
consultation per phone or video chat.