Har selvstendig næringsdrivende og studenter krav på dagpenger under koronakrisen?

Dagpenger til selvstendig næringsdrivende

Selvstendig næringsdrivende som er ansatt i eget aksjeselskap har rett til dagpenger gjennom NAV på lik linje med øvrige arbeidstakere. Det samme gjelder for frilansere.

Næringsdrivende som har eget enkeltpersonsforetak eller ansvarlig selskap har ikke rett til dagpenger. Det er lagt frem et forslag om en støtteordning til selvstendig næringsdrivende i Stortinget, men denne er ikke vedtatt enda.

Dagpenger til studenter

Dersom man er arbeidstaker og studerer deltid ved siden, så har man rett til dagpenger. For å få rett til dagpenger må man søke til NAV.

Dersom man er heltidsstudent og har en deltidsjobb ved siden av studiene så regnes man ikke som reell arbeidssøker. Man har dermed ikke krav på dagpenger. Lånekassen har utvidet sin søknadsfrist for å søke studielån til 15. april. Det skal bli mulig for studenter å søke om et ekstra lån.

Hva har man krav på av dagpenger?

Hvor mye du får utbetalt i dagpenger er avhengig av dagpengegrunnlaget ditt.

Dagpengegrunnlaget bestemmes av inntekt man hadde i kalenderåret før søknadstidspunktet, eventuelt på grunnlag av et gjennomsnitt av inntekten de siste tre årene før søknadstidspunktet dersom det gir høyere uttelling.

Slik får du utbetalt dagpenger

1. Først må du registrere deg som arbeidssøker hos NAV. Ved å gjøre dette viser du overfor NAV at du faktisk prøver å finne deg en jobb. Dette er et vilkår for å motta dagpenger.

2. Du må sende inn en søknad om dagpenger. Skjema for dette ligger på NAV sine sider.

3. Du må fylle ut og sende inn meldekort hver 14. dag. På meldekortet skal du blant annet skrive hvor mye du har jobbet, og det er slik NAV beregner hvor mye dagpenger du har krav på. Hvis man under koronakrisen jobber med hjemmekontor skal dette føres opp som arbeid på meldekortet.

4. Dersom det skjer noen endringer i arbeidssituasjonen din så må dette meldes fra til NAV. 

Hvor lenge kan du få dagpenger når du er permittert?

Som permittert kan du ha rett til dagpenger i inntil 26 uker i løpet av en 18 måneders periode. Det er mulig at lengden på permitteringen vil kunne endres midlertidig under koronapandemien, men det er ikke vedtatt endringer per i dag.

Dagpengeperioden nærmer seg slutt, hva nå?

Ja, det er lov. Den tiden som arbeidstakeren jobber må fylles inn på meldekortet og sendes inn til NAV. Den tiden som går med til arbeid blir trukket fra dagpengegrunnlaget, og arbeidsgiver utbetaler lønn for arbeidstimene.

Dersom arbeidstakeren jobber mer enn 60 prosent i løpet av en meldeperiode vil ikke arbeidstakeren motta dagpenger for denne perioden. Meldeperioden er de 14 dagene man skriver meldekort for.

Kan jeg jobbe mens jeg mottar dagpenger?

Ja, det er lov. Den tiden som arbeidstakeren jobber må fylles inn på meldekortet og sendes inn til NAV. Den tiden som går med til arbeid blir trukket fra dagpengegrunnlaget, og arbeidsgiver utbetaler lønn for arbeidstimene.

Dersom arbeidstakeren jobber 60 prosent eller mer av vanlig arbeidstid i løpet av en meldeperiode vil ikke arbeidstakeren motta dagpenger for denne perioden. Meldeperioden er de 14 dagene man skriver meldekort for. 

Kan jeg ta ferie når jeg mottar dagpenger

Dersom man skal ha ferie i perioden man mottar dagpenger skal dette føres som fravær på meldekortet. Det er ikke vanlig å motta dagpenger når man er på ferie. Du vil i stedet få feriepengene som ble opptjent i fjoråret. Du må melde ifra til NAV på forhånd om hvilken periode du skal reise på ferie.

Andre stønader

Dagpenger kan kombineres med andre stønader. Dersom en som mottar dagpenger blir syk kan vedkommende motta sykepenger. Utbetalingen av dagpenger kan bli avkortet.

Dersom man mottar pensjon eller andre stønader fra NAV kan dagpengene bli avkortet.

Dyktig og erfaren arbeidsrettsadvokat

Har du spørsmål om hva du har krav på av dagpenger, eller trenger du hjelp til å kontakte NAV ?

30 minutter GRATIS – Start en uforpliktende telefonsamtale med våre spesialister på arbeidsrett her

Book en on-line konsultasjon med en av våre erfarne arbeidsrettsadvokater her.

Ikke nøl med å kontakte arbeidsrettsadvokatene på telefon 94 00 24 00 eller e-post post@kirkholm.no. Fra firmaet ble opprettet har vi hatt et stort antall arbeidsrettssaker innenfor alle deler av fagfeltet.

Vi har høy kompetanse som arbeidsrettsadvokat, og kan hjelpe arbeidstaker fra A-Å med utfordringer knyttet til permittering og krav på dagpenger og øvrige stønader.

Vi tilbyr også fri rettshjelp i en del saker som faller inn under arbeidsrett:

  • Saker for arbeidstaker i sak etter arbeidsmiljøloven13 om et arbeidsforhold består eller

  • Om erstatning i forbindelse med opphør av et arbeidsforhold

Vi kan hjelpe både deg som er arbeidsgiver eller arbeidstaker i tvist om arbeidsrettslige forhold.

Previous
Previous

Krav til saklighet ved oppsigelse og nedbemanning

Next
Next

Nedbemanning under koronakrisen