Krav til saklighet ved oppsigelse og nedbemanning
Kan man bli sagt opp under koronakrisen?
Ja, man kan bli oppsagt under koronakrisen. Nedbemanning kan være en svært krevende prosess, både for arbeidstaker og arbeidsgiver. Koronapandemien har fått konsekvenser for svært mange bedrifter som i verste fall må stenge, nedskalere og/eller som mister inntektsgrunnlaget sitt helt eller delvis. I slike tilfeller kan bedriften bli nødt til å gå til oppsigelser.
Det bemerkes at man ikke kan bli oppsagt på grunn av koronapandemien i seg selv. Det kreves noe mer. Dersom bedriften ikke rammes av begrensinger som innskrenker driften eller
noe som medfører økonomiske negative konsekvenser, som f.eks. nedgang i etterspørsel og omsetning for virksomheten, må en oppsigelse bygge på annet saklig grunnlag enn koronapandemien
En ryddig prosess vil imidlertid bidra til å redusere muligheten for konflikt mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.
Våre arbeidsrettsadvokater hjelper deg gjennom de viktigste momentene å huske på rundt nedbemanning og oppsigelse.
Saklighetskrav ved oppsigelse
For å kunne si opp en arbeidstaker, kreves det at arbeidsgiver har en saklig grunn. Den saklige begrunnelsen må være enten:
Arbeidsgivers forhold,
Virksomhetens forhold eller
Arbeidstakers forhold
Oppsigelse begrunnet i virksomhetens forhold krever dokumentasjon fra arbeidsgiver på nødvendigheten av nedbemanning. Typiske begrunnelser er:
Driftsinnskrenkning,
Rasjonaliseringstiltak eller
Effektiviseringsbehov
Det gjelder særlige regner knyttet til utvelgelse i forbindelse med nedbemanning. Hovedregelen er at utvelgelsen skal skje blant alle de ansatte i virksomheten. Momenter som er viktige i vurderingen av utvelgelse blant de ansatte er blant annet:
Ansiennitet
Kompetanse
Egnethet
Sosiale hensyn
Andre hensyn
Arbeidsmiljøloven oppstiller strenge krav til saksbehandlingen ved en nedbemanningsprosess, hvor det tas særlige hensyn til arbeidstakerne. Er du usikker på om gjennomføringen av en nedbemanningsprosess følger lovens krav?
→ Ta gjerne kontakt med en av våre arbeidsrettsadvokater.
Vi har lang erfaring både med å bistå arbeidstakere som er rammet av oppsigelse eller nedbemanning, og arbeidsgivere som har et behov for å nedbemanne eller si opp ansatte.
Les mer om nedbemanning her.
Oppsigelse i prøvetid
Det kan være viktig å bruke prøvetid for å finne ut om den ansatte passer inn i jobben Har du inngått en arbeidsavtale med prøvetid, eller vurderer du å gjøre det? Dette er veldig normalt, og finnes i de fleste arbeidsavtaler.
Det er likevel viktig å huske på følgende:
En avtale om prøvetid skal være skriftlig
Det kan ikke avtales prøvetid lengre enn seks måneder
Det er viktig å merke seg at det likevel ikke er fritt frem for arbeidsgiver å gå til oppsigelse av arbeidstaker som er i prøvetid.
Selv om lovens oppsigelsesvern er lempet noe ved prøvetid, må en oppsigelse være saklig begrunnet i arbeidstakers mangler ved:
Tilpasning til arbeidet
Faglige dyktighet
Pålitelighet
Står du i fare for å miste jobben eller er i en i konflikt vedrørende et arbeidsforhold?
30 minutter GRATIS – Start en uforpliktende telefonsamtale med våre spesialister på arbeidsrett her
Ikke nøl med å kontakte en av våre advokater på telefon 94 00 24 00 eller e-post post@kirkholm.no. Fra firmaet ble opprettet har vi hatt et stort antall arbeidsrettssaker innenfor alle deler av fagfeltet.
Vi har høy kompetanse som arbeidsrettsadvokat, og hjelper til helt fra saken starter inntil man har kommet til enighet om en avtale eller den er ferdig behandlet av alle domstolsinstanser – dersom det er nødvendig.
Vi tilbyr også fri rettshjelp i en del saker som faller inn under arbeidsrett
Eksempler på slike saker kan være:
Saker for arbeidstaker i sak etter arbeidsmiljøloven om et arbeidsforhold består eller
Om erstatning i forbindelse med opphør av et arbeidsforhold
Vi kan hjelpe både deg som er arbeidsgiver eller arbeidstaker i tvist om arbeidsrettslige forhold.
Les mer om oppsigelse her.